Ifjúsági Szimfonikus Zenekar


Az együttes elődje nem sokkal a Salgótarjáni Állami Zeneiskola alapítása után létrejött Virág László vezetésével, párhuzamosan az akkor már népszerű Úttörőzenekarral, melyet Füzes Zsigmond alakított meg 1953-ban.

A ’60-as évek elején az idősebb növendékekből új együttes szerveződött, amely a Salgótarjáni Szimfonikus Zenekar alapjait vetette meg, megmaradva egyelőre a zeneiskola szervezeti keretei között. Az Úttörőzenekar innentől kezdve vonós együttesként működött, majd a ’70-es évek elején ezt is Virág László vette át, egyúttal az Úttörőház és a Zeneiskola közös fenntartásába került.

Az eltelt évek alatt a zenekar számos városi rendezvényen, országos zenekari fesztiválon vett részt.

A Salgótarjáni Ifjúsági Szimfonikus Zenekar jelenlegi formája Torják Vilmos nevéhez fűződik, aki 1988-ban 2 lépcsős rendszert vezetett be: kezdő és haladó csoportosításban létrehozva egy vonószenekart és a szimfonikus együttest. Előbbi az utánpótlást hivatott biztosítani a Szimfonikus Zenekarnak, amely maga is egy közbülső lépcsőfok a városi együtteshez.

A rendszer bevált, minek köszönhetően a zenekar a kezdeti 3 év után 1991-től rendszeres résztvevője az országos versenyeknek (1991 - Veszprém, 1993 - Salgótarján, 1997 - Abony (III. díj), 2002 - Kecskemét (II. díj), 2008 - Szolnok)

További jelentős események voltak az együttes életében: az első önálló hangverseny (1992), az Országos Zenei és Nyelvi versenyen kapott I. díj, (1994), az Európai Ifjúsági Zenei Fesztivál - Budapest (1995)

Ugyanebben az évben érte a zenekart az eddigi legnagyobb megtiszteltetés is: részvétel egyedüli magyar előadóként a II. Világháború befejezése 50 éves évfordulójának tiszteletére rendezett koncertsorozaton az angliai Hampshire megyében.

A zenekar 1993-től 2000-ig évente adott önálló hangversenyt és vett részt az általános iskolásoknak szóló koncertsorozatban.

2001-ben sikeres résztvevője a „Kultúrával a Nyugat kapujában” milleniumi rendezvénysorozatnak.

A sikeres „nagyzenekarból” jött létre ’98-ban a Salgótarjáni Ifjúsági Kamarazenekar, amely magas színvonalú játékával méltán aratott sikereket Nógrád megyén kívül is. Az együttessel lemezfelvétel készült egy dán-magyar megyei szintű együttműködés keretében.

A folyamatos munkát a rendszeres nyári táborozások egészítik ki, amelyeknek legfontosabb célja a zenélő közösség emberi és szakmai összhangját megteremteni, valamint az intenzív felkészülés a következő tanév feladataira.

Képek


lap tetejére