Széchenyi 2020 logó 2Széchenyi 2020 logó

Finale kottagrafikai szoftver.


A FINALE kottagrafikai programot egyetemi tanulmányaim alatt ismertem meg, és nagyon megszerettem a benne rejlő lehetőségeket. Rendkívül hasznosnak tartom a zeneoktatásban A program segítségével hasznos ismereteket szerezhetnek a tanulók a zeneelméletről, hangszerismeretről és hangszerelésről. Nem utolsósorban hallás fejlesztésre is alkalmas a szoftver. Mindezek mellett régi kották, kézzel írott kották digitalizálására is nagyon alkalmas, kiváló archiválási lehetőség.

A pályázati program keretében 20 órára dolgoztam ki az alapismeretek elsajátítását lebontva 5-5 órában négy csoport részére. Mivel öt PC van felszerelve az oktató teremben csak kis csoportos foglalkozásokat tudtam tartani. A programban igyekeztem minden érdekességet megismertetni az érdeklődő diákokkal. Az alapismeretektől eljutottunk a MIDI szerkesztésig. Természetesen az öt óra csak arra volt elég, hogy felkeltsem a gyermekek érdeklődését a kottagrafika használata iránt.

A mai kor digitális technikájának használata nagyon megkönnyíti az oktatás bizonyos területeit. Én magam is sokat alkalmaztam a technikát az egyetemen karmesteri tanulmányaim alatt. Az ott megszerzett ismereteket igyekeztem hasznosítani az eltelt 20 tanítási órában.

A gyermekektől sok pozitív visszajelzést kaptam a programmal kapcsolatban.

Kövesdi Krisztián


lap tetejére